lunes, 12 de marzo de 2012

Explicacions dels llocs de Vitòria i Bilbao

Hauríem d'anar preparant les expliacions dels llocs que visitarem a Vitòria i Bilbao.

Què us sembla si pengem les explicacions com a comentaris d'aquest post?

Nom del lloc
Es significatiu per què?
Data de construcció. Arquitecte. Corrent arquitectònica.
Usos actuals de l'espai.

Per completar l'explicació us recomano que consulteu un parell de fonts: wikipedia, ajuntaments, informació turística, espais web dels museus, clubs esportius...

L'explicació no ha de ser molt llarga... mig DIN A-4?

21 comentarios:

  1. ·Nom del lloc: Museu Guggenheim-Bilbao

    ·Es significatiu per què? Es un dels museus més importants de tota Europa.

    ·Data de construcció: 1992-1997.

    ·Inauguració:1997

    ·Arquitecte: Fank O. Gehry
    Corrent arquitectònica: constitueix un magnífic exemple de l’arquitectura més avantguardista del segle XX. L’ edifici representa en si una fita arquitectònica per el seu disseny innovador i conforma un seductor taló de fons per a l’exhibició de l’art contemporani.

    ·Usos actuals de l'espai: Actualment s’utilitza per fer exposicions i hi ha una col•lecció permanent de Solomon R. Guggenheim Foundation.

    ResponderEliminar
  2. ·Nom del lloc: Plaza de la virgen blanca-plaza del machete. Vitoria

    ·Es significatiu per què? es el principal lloc de trobada de Vitoria, hi ha una esglesia dels S.XVI i un monument a la victoria de la batalla contra Napoleó 1813.

    ·Data de construcció: 2007-2008(reforma) ja que no hem trobat la data de la seva construcció

    ·Arquitecte: el arquitecte del ajuntament.

    ·Corrent arquitectònica:-----

    ·Usos actuals de l'espai: actualment és una plaça on hi tenen lloc moltes trobades i un petit espai verd de la ciutat.

    ResponderEliminar
  3. Sisplau, busqueu alguns detalls addicionals. Especialment els usos històrics de la plaça. El moment original de creació de la pàgina... els edificis emblemàtics que la voregen

    ResponderEliminar
  4. Nom del lloc: Muralla de Vitoria

    Data de contrucció:
    La muralla va ser construïda al segle XI i envoltava 900 metres de l'antiga Vitòria.

    La muralla va ser descoberta entre el 1999 i 2001 per unes excavacions arqueològiques. Tenia 20,30 m de longitud, amb una amplada d'entre 1,70 i 1,80 m, i una alçada d'entre 1,25 i 1,94 m. Cal aclarir que aquesta muralla no va ser destruïda en cap moment, sinó que va ser oblidada.

    Altres:
    Primerament només es coneixien 236 metres i dos torrasses, situats carrer Correria, però cada vegada s'han anat descobrint nous trossos.

    Aquesta muralla a rebut diversos premis com el premi Europa Nostra el 2010, que és considerat com els "Nobel" del patrimoni, una medalla obtinguda per la capital alabesa al 1982, pel tractament urbanístic del Casc Medieval i el premi especial per la restauració de la Catedral de Santa Maria el 2002.

    Zones:
    - Espai del silenci: es compon per un elevador per arreglar el desnivell, un passeig urbà situat a la part posterior de l'església de Sant Miquel envoltat per una cuidada vegetació, amb jardins de diversos tipus: ombrívols, laberíntics, ordenats o petris.
    - Escenari de la Trobada: per darrera del carrer Fra Zacarías Martínez, en el tros més proper al cantó de la Soledat. Això és una plaça pública o àgora amb un mini auditori que permet l'organització de concerts i d'actuacions teatrals. També està acompanyat d'un mirador.


    Observacions:
    - Actualment hi ha uns 390 metres visitables.

    - La muralla tenia un ús defensiu.

    - Els seus fonaments van ser construïts en espina de peix, en diagonal, a diferència de la muralla, que s'alinea en files horitzontals.

    ResponderEliminar
  5. Nom del lloc:
    Passarel•la Calatrava, també anomenada Zubizuri o Pont Peatonal del Camp de Volantí.

    Situació Geogràfica:
    Aquest pont passa per sobre de la ria Nervión i uneix el Camp de Volantí (Castanys) amb Uribitarte (l'Eixample).

    Data de la construcció:
    Les obres van començar el 1990 i va ser inaugurat el 30 de maig de1997.

    Arquitecte:
    Santiago Calatrava, que és valencià.

    Disseny:
    Consisteix en un arc inclinat que uneix dues plataformes, amb rampes d'accés i escales en ambdues ribes, que sosté l'estructura dels vianants amb cables de ferro. Tot el pont està pintat de blanc, com és comú entre les estructures de Calatrava.

    Observacions:
    - El Zubizuri va ser un símbol de la nova Bilbao, constituint un element turístic més del passeig de la Ria.

    - El pont té un sòl cristal•lí, i diuen que rellisca a causa del clima humit.
    - Als habitants de Bilbao no els agraden les obres de Calatrava ja que et atribueixen molt poc ús.
    - Calatrava a tingut seriosos problemes amb l'ajuntament de Bilbao, ja que l'ajuntament va voler fer reformes en el pont sense el seu consentiment. L'arquitecte va respondre amb una denúncia, hi va haver un judici i Calatrava el va guanyar. L'ajuntament va ser indemnitzat amb la pèrdua de 30.000 euros que l'arquitecte va decidir donar a la Casa de la Misericòrdia de Bilbao.
    - El cost de les reparacions del sòl de vidre i les caigudes de la gent els surt a 6.000 euros a l'any segons el portaveu del Partit Popular, Antonio Basagoiti.

    ResponderEliminar
  6. Nom del lloc: Palau de Ibaigane

    És significatiu per què? Aquest palau, va ser la residència de la família nacionalista De la Sota, fins que en concloure la Guerra Civil Espanyola, va ser reconvertit en un quarter militar. Diverses dècades després, va ser restituït als seus legítims propietaris el 1979. El 1986, l'Athletic Club va arribar a un acord econòmic amb els propietaris del palau, perquè a partir d'aquell moment passés a ser la seu oficial del club bilbaí.

    Data de construcció. 1920.

    Arquitecte. Construït per l'arquitecte Gregorio Ibarretxe. El seu promotor va ser el navilier i industrial Ramón de la Sota, un famós empresari de l'època.

    Corrent arquitectònica. Estil neovasco, es va inspirar en els palaus classicistes del primer barroc.

    Usos Actuals de l'espai. Actualment és utilitzat com a seu oficial de l'Athletic Club. Es pot visitar la galeria dels trofeus.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Nom del lloc: Catedral de Santa Maria.

      És significatiu, per què? s'hi troben imatges gòtiques,flamenques i renaixentistes italianes.

      Data de construcció: segle XIV

      Corrent arquitectònica: catedral gòtica on s'hi poden veure pintures de Rubens i de Van Dyck.

      Usos actuals de l'espai: està en període de restauració, les obres es poden visitar i ha rebut el premi Europa Nostra 2000.

      Eliminar
  7. Nom del lloc: Torre de los iruña

    Es significatiu per què? Es una de les moltes estructures de la muralla defensiva

    Data de construcció: Va ser construida al segle XV i reconstruida al segle XVI

    Arquitecte: Don Andrés Martínez de Iruña, li va donar el nom de la seva filla, dona Ochanda, que es com es coneix actualment l'edifici.

    Corrent arquitectònica: Es una construcció de defensa medieval

    Usos actuals de l'espai: Alberga el Museu de Ciencias Naturals de Álava, que exposa coleccions geologiques, botaniques i zoologiques.

    ResponderEliminar
  8. Nom del lloc:
    Catedral Basílica de Santiago en Bilbao.

    Es significatiu per què?
    Es tracta de l'església gòtica més monumental de Biscaia.

    Data de construcció:
    Va ser construïda entre l’últim quart del segle XIV y principis del XVI.

    Arquitecte:
    Aquesta catedral va ser construida per Severino de Achúcarro.

    Corrent arquitectònica:
    Gòtic, Tardogótico, Neogòtic i Renaixement.

    Usos actuals de l'espai:
    Compleix així mateix la funció de parròquia.

    Observacions:
    - El nom de Catedral de Santiago ve per la cultura Jacobiana existent anterior a la fundació de Bilbao.
    - Si recorrem el perímetre exterior es poden apreciar tres entrades amb diferents característiques estilístiques, encara que emmarcades en el gòtic florit.
    - La torre de la catedral i la façana van ser reconstruïts al segle XIX amb una estil neolític.

    ResponderEliminar
  9. AYUNTAMIENTO DE BILBAO
    El Ayuntamiento de Bilbao, que también se llama: La Casa Consistorial de Bilbao o Casa de la villa de Bilbao es el principal edificio en el que se asienta el Ayuntamiento de Bilbao, la institución que gobierna la capital de la provincia de Vizcaya, España. Fue inaugurado el 17 de abril de 1892. Es obra del arquitecto municipal Joaquín Rucoba, quien lo diseñó con un estilo ecléctico, que es combinación con un trabajo solo de una variedad de influencias - principalmente de elementos de estilos diferentes históricos en la arquitectura, la pintura, y las artes gráficas y decorativas
    Se compone de un órgano Ejecutivo Municipal y un Pleno Municipal con funciones legislativas. El primero lo integran el alcalde y la denominada Junta de Gobierno de la Villa de Bilbao. Esta Junta «colabora de forma colegiada en la función de dirección política que al alcalde corresponde y ejerce las funciones ejecutivas y administrativas que le atribuyen las leyes». El número de miembros de la Junta no puede superar al tercio de los miembros del Pleno —por lo que se compone de un máximo de nueve personas— y el alcalde puede nombrarlos y separarlos libremente.
    Plaza Burillería
    La plaza es significativa porque En la década de los ochenta del pasado siglo XX, la manzana triangular de edificios limitada por el cantón de Santa María y las calles Chiquita y Correría sufrió una profunda transformación, fruto de la rehabilitación de esa zona del casco medieval bajo la dirección del arquitecto Paulino Medina. La torre de los Hurtado de Anda (construcción medieval del siglo XV), con los vestigios de edificación más antiguos de la ciudad, fue restaurada. Con el derribo de los edificios colindantes para formar la actual plaza, aparecieron restos del primitivo cementerio situado al pie de la Catedral de Santa María.
    La catedral esta actualmente en proceso de restauración, es una de las catedrales góticas más bonitas de Europa y ha sido escenario de diversos congresos, seminarios y conferencias con personalidades literarias como Paulo Coelho o Ken Follett. Por el trabajo realizado, la Catedral recibió el premio Turismo Vasco 2000 y el premio Europa Nostra 2002

    ResponderEliminar
  10. Nom del lloc:
    Teatro Arriaga

    Es significatiu per què?
    L' Arriaga, va ser considerat com un teatre de primera, així que, quedaba dins d'un cercle que formaven les millors companyies.
    En l'epoca de la Guerra Civil, es va interromptre les representacions que es van retomar, quan la guerra s'acaba.

    Data de construcció. Arquitecte. Corrent arquitectònica:
    És un teatre construit en la capital de Vizcaya, Bilbao, en el País Vasco. Edificio Neo-Barroco de mediados a finales del siglo XIX.
    En un principi va ser denominat “Teatre de la Villa”. En 1886, va ser clausurat i va començar el seu enderrocament.
    Tres anys abans, es va acordar construir un altre teatre en el mateix lloc, que el 31 de maig, de 1890 es va inaugurarel Teatre Arriaga.
    Obra de l'arquitecte Joaquín de Rucoba.

    Usos actuals de l'espai:
    Actualment, el Teatre Arriaga, segueix conservant-se, i utilitzant-se, per actuacion teatrals, que apart, aquest teatre, ha contat amb diversos i nombrosos grans artistes.

    ResponderEliminar
  11. Nom del lloc:
    Diputació Foral d'Àlaba

    Es significatiu per que?
    És l'òrgan de govern del territori històric d'Àlaba

    Data de construcció. Arquitecte. Corrent arquitectònica:
    ------------

    Usos actuals de l’espai:
    A més de les competències ordinàries que exerceixen les diputacions provincials de les restants províncies d'Espanya, la Diputació Foral d'Àlaba exerceix competències específiques, en virtut del seu Estatut d'Autonomia, per exemple té importants competències tributàries , en urbanisme i en assumptes socials.

    ResponderEliminar
  12. Museu Guggenheim-Bilbao(Editat)
    •Nom del lloc: Museu Guggenheim-Bilbao

    •Es significatiu per què? Es un dels museus més importants de tota Europa. La característica més cridanera del museu és l'innovador edifici en el qual se cita,constituït per formes curvilínies i retorçades, recobertes de pedra calcària, cortines de vidre i planxes de titani. Compta amb una superfície total de 24.000 m², dels quals 11.000 m² estan reservats per a les exposicions, distribuïts en 19 galeries. Se situa a la vora de la ria de Bilbao, en una zona denominadaAbandoibarra, al costat del pontPrínceps d'Espanya (pont de La Salve), que està envoltat per una torre buida. L'edificiva rebre múltiples crítiques favorables, com la de l'arquitecte nord-americà PhilipJohnson, que el va qualificar com «l'edifici més gran dels nostres temps» .5 És a mésdes de 2007, un dels 12 Tresors d'Espanya.

    •Data de construcció: 1992-1997.

    •Inauguració:1997

    •Arquitecte: Fank O. Gehry
    Corrent arquitectònica: constitueix un magnífic exemple de l’arquitectura més avantguardista del segle XX. L’ edifici representa en si una fita arquitectònica per el seu disseny innovador i conforma un seductor taló de fons per a l’exhibició de l’art contemporani.

    •Usos actuals de l'espai: Actualment s’utilitza per fer exposicions i hi ha una col•lecció permanent de Solomon R. Guggenheim Foundation.

    ResponderEliminar
  13. (Editat)
    •Nom del lloc: Plaza de la virgen blanca-plaza del machete. Vitoria
    •Es significatiu per què? es el principal lloc de trobada de Vitoria, hi ha l’esglesia de San Miguel del S.XVI. el nom paza del machete es deu al fet que, a la plaça, "a esquena de l'ovispe de l'església deSant Miquel Arcàngel", el procurador general, "en presència de tot el poble", renovava el jurament que havien efectuat els membres de l'Ajuntament. El jurament era prestat sobre un matxet, "amb el qual s'amenaçava amb tallar-li el cap", si el jurament no era complert. També hi trobem un monument a la victòria de la batalla contra Napoleó 1813.
    •Data de construcció: Data del segle XVIII 2007-2008 hi ha una reforma de la plaça que es transforma en un espai més verd.
    •Arquitecte: l’ arquitecte de l’ajuntament.
    •Corrent arquitectònica: Neoclasica
    •Usos actuals de l'espai: avans hi havia un mercat i la plaça era utilitzada com a magatzem. Actualment és una plaça on hi tenen lloc moltes trobades i .un petit espai verd de la ciutat

    ResponderEliminar
  14. - Nom del lloc: Plaça de Espanya
    - Es significatiu , per que: lloc on es trova el Ajuntamen de la ciutat.
    -Data de Construcció: 1791
    -Arquitecte: Olaguíbel, de Vitoria
    -la seva funció era la d'unir el casc antic amb "l'ensanche".

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. -Nom del lloc : San Mames
      -Es significatiu perque quasi casa setmana es juga un partit de futbol, hi juga el seu propietari, l'Athletic club. Te una capacitat de fins a 40.000 espectadors. Popularment tambe se l'anomena la Catedral.
      -Data de construcció: 1913
      -Arquitecte: Manuel María Smith
      - Pren el seu nom de la veïna residència per la 3a edat de San Mamés, al qual pertanyíen els terrenys sobre el que fou eregit i com Sant Mamés va ser un sant màrtir que morí als ser llançat als lleons, d'aquí ve l'alies dels jugadors de l'Athletic: els lleons.

      Eliminar
  15. Pamplona
    És la capital de navarra i es parla a part del castellà també l'euskera.
    Una de les festes més importants d'Espanya són els San Fermines que es fan a pamplona, les festes comencen el 7 de juliol i acaben el dia 14, a l'ajuntament consta laprimera festa l'any 1591, i els seus inicis van ser en les èpoques medievals que s'oganitzaven fires comercials.
    Els inicis de les festes comencen per un chupinazo on normalment el alcarde crida'"Pamploneses, Pamploneses, Visca sant Fermín! Gora sant Fermin!" i tira el petard,tota les gent es posa el mocador, ja que diuen que si t'ho poses abans tindràs mala sort.
    Les festes segueixen cada matí a les 8 del matí comença l'encierro, tot i que 5,3, i 1minabans que comenci el recorregut es canta la cançó"A San Fermín pedimos por ser nuestro patrón, nos guíe en el encierro dándonos su bendición. Entzun, arren, San Fermin zu zaitugu patroi, zuzendu gure oinak entzierro hontan otoi. Viva San Fermín! Viva! Gora San Fermin! Gora!".
    I el recorregut comença en els corralillos de la costa de Santo Domingo, pujant fins a la Plaça Consistorial (Plaça de l'Ajuntament) i girant pel carrer Mercaderes, per accedir al carrer Estafeta que condueix finalment pel tram de Telefónica fins al carreró que entra ala plaça de toros.
    A les tardes es toregen els toros que han corregut al matí.
    A part dels toros, cada dia a la nit es llencen petards i fan diverses activitats per als nens.

    ResponderEliminar